είχε δίκιο η Υπουργός?

1234693080_resized

“Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα είναι παιδιά”. Αυτό είπε μια βουλευτής και πρώην υπουργός σε βραδινό talk show και εκνευρίστηκα την στιγμή που την άκουσα. Εξηγώ το λόγο.

Αυτή η φράση μου θυμίζει το άλλο γνωστό ρητό πως “ο προορισμός του ανθρώπου/γυναίκας είναι να φέρει στον κόσμο παιδιά”. Στο δικό μου βιβλίο ο προορισμός του κάθε ανθρώπου είναι να βρει τί τον κάνει ευτυχισμένο και πως μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Τα παιδιά δεν είναι για όλους η απάντηση σε αυτήν την αναζήτηση.

Επιπλέον εάν βάλεις σε μια νοητή ζυγαριά μια γυναίκα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και μια άλλη που κάνει έρευνα για τη θεραπεία ασθενειών ρωτώ: ποιο είναι πιο σημαντικό?

a7381ce0753e99dc487ad17bb8563c39

Υποθέτω πως η υπουργός εννοούσε πως η απόκτηση παιδιών είναι σημαντικό ως γεγονός για τον μικρόκοσμο της κάθε μιας από εμάς, ίσως μάλιστα το σημαντικότερο. Και εμείς όταν γινόμαστε μητέρες αυτόματα γινόμαστε σημαντικές για την οικογένειά μας. Σε αυτό ναι, συμφωνώ με την υπουργό. Πέρα όμως από τον μικρόκοσμο της δικής μας οικογένειας μια γυναίκα δε θα έπρεπε να θεωρείται σημαντικότερη στην κοινωνία μόνο επειδή αποκτά παιδιά σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που δεν έχουν. Ούτε τα παιδιά μεγαλώνοντας θα γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι εάν δεν καταφέρουν να γίνουν υπεύθυνοι και ηθικοί ενήλικες.

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου που μπορεί να κάνει μια γυναίκα, όπως και κάθε άνθρωπος, σε προσωπικό επίπεδο είναι να βρει την ευτυχία, ή ό,τι κοντινότερο σε αυτήν, και σε γενικότερη εικόνα το πιο σημαντικό είναι να κάνει μια θετική παρέμβαση στην κοινωνία. Ένας τρόπος για το δεύτερο είναι αναθρέφοντας σωστά τα παιδιά της, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και ηθικοί ενήλικες.