η αλήθεια για το θηλασμό 2: πρώτα ρώτα, αλλά ποιόν?

Γέννησα σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο που προσωπικά δε θα το χαρακτήριζα εντελώς φιλικό προς το θηλασμό (δεν ήταν το Μητέρα, το Ιασώ, το Λητώ ή το Ρέα). Όταν το μωράκι μου ήρθε στον κόσμο το ακούμπησαν για λίγο πάνω μου αλλά πολύ γρήγορα, σχεδόν αμέσως μου το πήραν πάλι. Και ενώ νόμιζα πως θα μου το ξαναφέρουν σύντομα πλυμένο για το θηλάσω όπως ζήτησα το είδα ξανά μετά από περίπου 2.30 ώρες. Όλο αυτό το διάστημα ήμουν πάνω στο φορείο σε ένα άδειο δωμάτιο, μόνη μου!

Μετά, στο δωμάτιό μας ήταν μαζί μου και μια άλλη κοπέλα που αποκτούσε και εκείνη το πρώτο της παιδί και ήθελε οπωσδήποτε να θηλάσει. Εκείνη δεν είχε διαβάσει όλη τη βιβλιογραφία όπως εγώ (λέμε τώρα) και έτσι ρωτούσε τις μαίες, τον γυναικολόγο της και τον παιδίατρο της κλινικής διάφορες απορίες που της προέκυπταν για το θηλασμό αλλά έπαιρνε απαντήσεις συχνά αντικρουόμενες.

Για παράδειγμα, ΕΡ.: πως ξέρω οτι το μωρό χόρτασε? ΑΠ.: Α. Τα νεογέννητα χρειάζονται μόνο λίγο γάλα για να χορτάσουν Β. Θα σταματήσει όταν χορτάσει. Γ. Δώσε στο μωρό γάλα σκόνη μετά τον θηλασμό και αν πεινάει θα το πιει.

ΕΡ.: Πόση ώρα να αφήσω το μωρό στο στήθος μου? ΑΠ.: Α. Όση ώρα θέλει αυτό Β.10 λεπτά Γ.10 λεπτά σε κάθε στήθος

ΕΡ.: Οι θηλές μου πληγώθηκαν τι να κάνω? ΑΠ.: Α. Βάλε αλοιφή. Β. Μη βάζεις τίποτε εκτός από γάλα και άσε ανοιχτή την μπλούζα να στεγνώσουν Γ. Κάνε διάλλειμα από το θηλασμό και δώσε γάλα σκόνη

Με άλλα λόγια ό,τι να ‘ναι.

7715b146a2e9fec9b2d94457fc29c133

Αν θέλεις να τα καταφέρεις με το θηλασμό ίσως χρειαστεί να το ψάξεις πολύ καλά. Πρέπει να πάρεις τις σωστές οδηγίες, να ρωτήσεις τον κατάλληλο ειδικό. Αλλά ποιός είναι τελικά ο κατάλληλος?

Φυσικά μπορεί πολύ απλά να ρωτήσεις τη μαία του γυναικολόγου σου και να έχεις τη σωστή βοήθεια αλλά αυτό δε συμβαίνει σε κάθε περίπτωση (ο δικός μου γιατρός δεν είχε μαία ας πούμε, άλλοι δεν έχουν να πληρώσουν το επιπλέον ποσό κ.α.). Βέβαια αν κρίνω από τις νοσηλεύτριες και τις μαίες του συγκεκριμένου μαιευτηρίου δεν έχουν όλες την ίδια απάντηση για την ίδια ερώτηση. Όσο για τους παιδιάτρους, 12 μήνες μετά τη γέννα μου συμπεραίνω πως δεν γνωρίζουν τελικά τι είναι σωστό και τι όχι σε ζητήματα θηλασμού. Ο πρώτος παιδίατρος όταν το μωρό μου έχασε λίγο βάρος στους 4 μήνες ζωής του μου σύστησε να τον αφήσω να πεινάσει πολύ για να αναγκαστεί να μάθει να πίνει γάλα σκόνη (να αφήσω το παιδί μου να κλαίει απ την πείνα? και ας πούμε πως πίνει μια φορά σημαίνει πως θα το ξανακάνει?). Η δεύτερη παιδίατρος όταν το μωρό άρχισε να τρώει στέρεες τροφές μου σύστησε να του δίνω γάλα 2 φορές τη μέρα πρωί βράδυ (αυτό οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και σταδιακό απογαλακτισμό που ίσως να μην ήταν επιλογή μου ακόμα).

85327ae7f34fc2b1454db538e7257a7f

Από την άλλη πολλές φορές οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας είναι τόσο φανατισμένοι με το θηλασμό που μοιάζει να δείχνουν αναλγησία μπροστά στον προβληματισμό των μητέρων προκειμένου να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις γενικές οδηγίες θηλασμού χωρίς να είναι ελαστικοί και χωρίς εξαιρέσεις. Υπάρχουν φορές που οι απαντήσεις τους καταλήγουν με άλλα λόγια στο “πάψε και κολύμπα” ή “υπομονή, θα μεγαλώσει”!

Σαν συμπέρασμα θα έλεγα πως μάλλον χρειάζεται τύχη για να βρεις την κατάλληλη βοήθεια όταν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα στη διάρκεια του θηλασμού. Αν ρωτήσεις πολλούς θα μπερδευτείς, αν δε ρωτήσεις τους κατάλληλους ίσως αποτύχεις.