η αλήθεια για το θηλασμό 3 – ίσως πονέσεις

 

Από όσα διάβασα κατά τη διαδικασία προετοιμασίας μου για το θηλασμό του μωρού μου κατάλαβα πως “αν πονάει το κάνεις λάθος”. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως αληθινό όπως διαπίστωσα επειδή τις πρώτες-πρώτες ημέρες, όσο ήμουν ακόμα στο μαιευτήριο, κάθε φορά που έβαζα το μωρό μου να θηλάσει πονούσα. Όχι πολύ, όχι ανυπόφορα, απλά αισθητά. Όπως μου εξήγησε μια μαία αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό επειδή η επιδερμίδα στο σημείο είναι ευαίσθητη και δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί από τις πρώτες ώρες.

Μην κάνεις ότι έκανα εγώ.

Οι πληγωμένες θηλές είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο κυρίως επειδή κάποια μωρά χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω για να “πιάσουν” σωστά. Εγώ πάλι δεν είχα αυτό το πρόβλημα αλλά κατάφερα να υποβάλω τον εαυτό μου σε αυτήν τη δυσάρεστη δοκιμασία κάνοντας λανθασμένες κινήσεις. Έχοντας πάντα στο μυαλό μου όσα είχα διαβάσει για να προετοιμαστώ κατέληξα τελικά να μπερδευτώ. “Μη θηλάζετε με ωράριο”, ”αφήστε το μωρό να θηλάσει όσο θέλει” έγραφε το βιβλίο. Σωστά έγραφε αλλά ίσως αυτό να μην ισχύει για τις πρώτες ώρες – μέρες. Πάνω στη χαρά μου, τον ενθουσιασμό μου και τη λαχτάρα μου να πετύχω με το θηλασμό έβαλα και εγώ το μωρό μου να θηλάσει για ώρα όταν τον έφεραν τη νύχτα, ούτε ξέρω πόσο. Το ίδιο κιόλας πρωί οι θηλές μου είχαν τραυματιστεί και αυτό ήταν η αρχή για μια δύσκολη συνέχεια. Ίσως τελικά έπρεπε να κρατήσω τη συμβουλή για 10 λεπτά τάϊσμα μόνο για τις ημέρες που ήμουν στο μαιευτήριο, εφόσον έτσι και αλλιώς τα μωράκια τις πρώτες ημέρες δεν έχουν ανάγκη μεγάλη ποσότητα γάλακτος.

rafal-olbinski01

Πως το αντιμετώπισα

Με έσωσαν οι “ασπίδες” θηλών. Είναι σαν τα “κοχύλια” μόνο που είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και με τρυπούλες για να αερίζονται οι θηλές. Σε συνδυασμό με την κίτρινη κρέμα λανολίνης έκαναν θαύματα. Μάλιστα για να πετύχω ακόμα πιο στεγνό στήθος δίπλωσα στη μέση και τοποθέτησα μέσα στις ασπίδες επιθέματα στήθους που απορροφούσαν το γάλα που έτρεχε. Χρησιμοποίησα θήλαστρο για να αντλήσω γάλα και να το δώσω με το μπιμπερό ώστε να γλυτώσω κάποιους θηλασμούς και να βοηθήσω τις πληγές μου να επουλωθούν κάπως για να μπορέσω γρήγορα να ξαναθηλάσω επειδή όμως και το θήλαστρο ερέθιζε κάπως τις πληγές μου έδινα ένα γεύμα τη μέρα με γάλα σκόνη. Ναι, έδωσα γάλα σκόνη. Όχι δεν το μετανιώνω, ευτυχώς που το έκανα και έτσι κατάφερα σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω να επανέλθω γρήγορα. Πρέπει όμως να πω ότι ήταν ένα ρίσκο επειδή συχνά τα μωρά παθαίνουν σύγχυση θηλών από την εναλλαγή στήθος-μπιμπερό. Ήταν όμως μόνο για λίγα γεύματα ώσπου να επουλωθώ.

Το παράπονο

Παρόλο που ζήτησα βοήθεια από την κρατική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θηλασμού δεν είχα την υποστήριξη που χρειαζόμουν. Μου έκαναν παρατήρηση για τη χρήση θήλαστρου και άρα μπιμπερό, με έκλεισαν πριν προλάβω να λύσω όλες τις απορίες μου και ενώ μου είπαν τι μπορεί να πήγε στραβά και πληγώθηκαν οι θηλές μου δε μου έδωσαν πρακτικές και αποτελεσματικές συμβουλές για το πως να ξεπεράσω το πρόβλημα.

 

πίνακας: rafal olbinski