η αλήθεια για το θηλασμό

3233493791_55851b041c_A

Η επιστήμονες συχνά αλλάζουν γνώμη για  κάποιο ζήτημα έπειτα από χρόνιες έρευνες. Παλιότερα για παράδειγμα έλεγαν στις μητέρες πως συχνά το δικό τους γάλα δεν είναι καλής ποιότητας για το μωρό τους και να εμπιστευτούν το γάλα σκόνη που ήταν εμπλουτισμένο και άρα σίγουρα θρεπτικό. Αυτή η άποψη έχει ξεπεραστεί εντελώς εδώ και χρόνια και πλέον διαβάζεις παντού, ακόμα και πάνω στο κουτί από γάλα σκόνη, πόσο ευεργετικός είναι ο θηλασμός για το μωρό και πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο. Είναι εύκολο να βρεις άρθρα που γράφτηκαν με σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες μητέρες να θηλάσουν αναφέροντας τα θετικά αυτής τις διαδικασίας. Αυτό που δε θα βρεις μάλλον πουθενά (γραμμένο στα ελληνικά) είναι πόσο δύσκολη και επίπονη μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία.  Αντιλαμβάνομαι πως το πνεύμα της προαγωγής του θηλασμού είναι να ενθαρρύνει της μητέρες και όχι να τις τρομάξει αλλά ειλικρινά πιστεύω πως κρύβοντας τις όποιες τυχόν δυσκολίες είναι σαν να κατευθύνεις τις μητέρες απροετοίμαστες σε μια απαιτητική προσπάθεια. Μάλλον αυτό τις κάνει πιο ευάλωτες στην πρώτη δυσκολία και αυξάνει τις πιθανότητες παραίτησής τους. Όταν αναλαμβάνεις μια ευθύνη πρέπει να έχεις πλήρη επίγνωση των καθηκόντων και όχι να γνωρίζεις μόνο την ευχάριστη πλευρά. Αυτό θα ήταν παραπλάνηση.

Όσο ήμουν έγκυος προσπάθησα να ενημερωθώ όσο καλύτερα γινόταν για το πως θα καταφέρω να επιτύχω στο θηλασμό του μωρό μου. Διάβασα τα βιβλία της κας. Πατσούρου, που από ότι κατάλαβα θεωρούνται η Βίβλος του θηλασμού, ξεκοκάλισα το mitrikosthilasmos.gr, παρακολούθησα την παρουσίαση μιας μαίας, έψαξα στο ίντερνετ σε ξένα και ελληνικά sites και τελοσπάντων έκανα ό,τι μπορούσα για να είμαι προετοιμασμένη. Όσο όμως και αν έψαξα, όσα και αν διάβασα πουθενά δε βρήκα μια προειδοποίηση για το πόσο δύσκολος μπορεί να γίνει ο θηλασμός. Ναι, διάβασα οδηγίες για το τι πρέπει να κάνω σε διαφορετικές περιπτώσεις αλλά όχι για το πόσο συχνές είναι αυτές οι περιπτώσεις.

Πραγματικά θα το εκτιμούσα αν κάποιος μου έλεγε προετοιμάσου για το ξενύχτι της ζωής σου, θα κουτουλάς απ τη νύστα και δε θα ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι, οι πρώτοι μήνες είναι δύσκολοι και δε θα ξέρεις τι είναι σωστό να κάνεις αλλά ξέρεις τι, αξίζει τον κόπο! Σε τι θα με βοηθούσε αυτό? Είναι σημαντικό να ξέρεις πως δεν είσαι μόνο εσύ που δυσκολεύεσαι, ότι δεν κάνεις εσύ κάποιο λάθος και εν τέλει είναι μάλλον μεγάλο ψέμα αυτό που λένε πως τόσα και τόσα χρόνια που δεν υπήρχε γάλα σκόνη οι γυναίκες κατάφερναν και θήλαζαν τα παιδιά τους. Ας παραδεχτούμε πως όταν μια γυναίκα λέει “Ναι, θήλασα τα παιδιά μου” μπορεί να εννοεί Α. για μερικές εβδομάδες Β. για λίγους μήνες Γ. και παράλληλα έδινα γάλα σκόνη. Επιπλέον όταν ξέρεις απ την αρχή πως ίσως πρόκειται να είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση οπλίζεσαι με υπομονή και δεν τα παρατάς εύκολα όταν συναντήσεις δυσκολία.

Θέλω λοιπόν να αναφέρω σε επόμενες αναρτήσεις κάποιες από τις δύσκολες καταστάσεις που πιθανόν να αντιμετωπίσει μια μητέρα όταν προσπαθήσει να θηλάσει το μωρό της όχι μόνο από την προσωπική μου εμπειρία αλλά και από εμπειρίες άλλων γυναικών που γνωρίζω. Δεν είναι δηλαδή κάτι που συνέβη μόνο σε εμένα αλλά ούτε και κάτι που σίγουρα θα συμβεί σε όλες.